10 PRAVILA PONASANJA KAD SE POJAVI OSTRA BOL U KRIZIMA

1.Prije svega ne treba paničariti;pozovite svog liječnika od povjerenja.

2.Ako vam se to nije prvi put dogodilo, i ako točno znate svoju dijagnozu,bez odgađanja otiđite do liječnika manualne medicine koji će vam “namjestiti” kralježnicu.Zašto takva žurba?Zato što će upalna oteklina u području povrijeđenog kralješka postati ozbiljnija pa će prije “namještanja” kralješka biti potrebne masaže i dugotrajnije terapije.

3.Uzmite lijek protiv bolova(panadon,voltaren,brufen i slično).U protivnom se zbog dugotrajne boli grč kapilara u povrijeđenom području pojačava i to otežava primjenu drugih metoda liječenja.

4.Smanjite opterećenje kralježnice;veći dio vremena ležite u krevetu u najudobnijem i najbezbolnijem položaju.Čim položaj postane neudoban,promijenite ga!Kod jakih bolova bolje je ležati na tvrdoj podlozi.

5.Aktivirajte mišiće umjereno-blagim pokretima ili masažom.Mišiće možemo stiskati i mentalno-snagom volje bez da ih pokrećemo.

6.Zaštitite križa od hladnoće vunenom maramom ili šalom.

7.Koristite masti ili kreme koje izazivaju toplinu ili peckanje

8.Koristite čajeve od ljekovitog bilja koji imaju diuretski i blago analgetski učinak i koji će utjecati na smanjenje upalne otekline.Za križobolju je “hitna pomoć” čaj od lišća breze i brusnice.Treba ga piti 2-3 dana u sitnim gutljajima,kroz cijeli dan.

9.Ograničite količinu jela tj. nemojte se prežderavati.

10.Budite oprezni prilikom sjedenja i ustajanja.Pažljivo spustite noge na pod,oslonite se na ruke i tek se onda podižite sa kreveta ili stolice.Sjedite što je moguće bliže rubu sjedala i ustajte tako da gornji dio tijela ne naginjete isuviše naprijed.

2017-12-02T22:03:37+00:00