Sportska Medicina

Sportska Medicina 2018-04-16T12:55:57+00:00

Sportska medicina je multidisciplinarna problemski orijentirana specijalnost i može se podijeliti na 3 dijela:
Preventivni dio bavi se specijalističkim pregledima sportaša prema dobnim skupinama,strukturi(zdravi,invalidi,rekovalescenti),prema vrsti sporta(pojedinačni,momčadski,kontaktni-borilački i ostali) te prema intenzitetu treninga(rekreativni,srednji i visoki intenzitet).Cilj pregleda je trijažom dopustiti da se određenim sportom bave samo osobe čijem zdravlju tjelesna aktivnost neće štetiti!Kontrola dopinga,prehrane i prevencija ozljeđivanja u sportu također spadaju u ovaj dio.

Kurativna sportska medicina bavi se liječenjem sportskih ozljeda , oštećenja(sportska traumatologija) i bolesti sportaša i svakako je najatraktivniji ali i najteži dio sportske medicine.

Treći fiziološki dio usmjeren je na praćenje i kontrolu treninga i podizanje sportske forme,te sastavljanju nutritivnog plana.
Za vrhunske rezultate u profesionalnom sportu neophodna je stalna suradnja sportskog liječnika,trenera,kineziologa i psihologa!
Sport je danas nakon nafte i oružja,treći najveći biznis na svijetu i ne čudi da je vrhunski sport prečesto usmjeren protiv zdravlja!Tjelesni i duševni napori su predozirani i pitamo se gdje su krajnje granice ljudskih mogućnosti?Sportski liječnik mora biti zaštitnik zdravlja svih temeljnih skupina ljudi koji se bave sportom a to su djeca,rekreativci i profesionalni sportaši.

Za više informacija ili naručivanje idite na kontakt.