LIJECENJE BOLNOG VRATA

Je većinom nespecifično i kombinirano.Ljudi sa zakočenim vratom(njih 90%) ne treba specijalno liječenje.Dovoljno je pridržavati se uputa o prevenciji,liječenju i rehabilitaciji;

-zagrijavanje i toplina donosi poboljšanje,ublažava bol i opušta ukočene mišiće.Koristimo razne pripravke za lokalno zagrijavanje u obliku krema,sprejeva ili obloga.Kratkovalna dijatermija,ultrazvuk i ostali elektroterapijski postupci fizikalne medicine djeluju slično.

-od lijekova daju se lokalni gelovi,kreme ili tablete sa analgetskim i protuupalnim djelovanjem.

-jastuk mora biti ergometrijsko-anatomski,što znači dosta čvrst,u središtu tanji i leptirastog oblika kako bi glava bila u ravnom položaju u odnosu na tijelo.

-ovratnik (Schanz-ov) ograničava bolne pokrete i zadržava toplinu;nosi se nekoliko dana

i mora odgovarati veličini vrata.

-trakciju ili rastezanje vrata  izvodi ručno liječnik manualne medicine;vratna se kralježnica usmjeri prema uzdužnoj osovini tijela i dovede u postupni nateg.Potreban je veliki oprez i znanje pri rastezanju kako se ne bi oštetile strukture vrata.

-vješta manipulacija u rukama iskusnog liječnika manualne medicine često u trenu otklanja bol i zakočenost vrata.Postoje različiti oblici manipulacije od snažnih i naglih pokreta do nježnih tehnika.Nekad nestručna manipulacija može izazvati pogoršanje!Uvijek treba prije stručne manipulacije napraviti RTG vratne kralježnice!

-vježbe su najvažniji dio prevencije i liječenja vratnog sindroma.Mogu biti dinamičke i statičke.Kod statičkih(izometričkih) vježbi ne izvodi se pokret nego napinju mišići.Istezanjem-stretching-om se smanjuje bol!Vježbe su individualne i izvode se nakon instrukcije liječnika-fizioterapeuta.

-operativno liječenje je indicirano vrlo rijetko.Kod masivnih hernija vratnih diskova ili postojanja velikih koštanih trnova(osteofita) operacijom se pokušava smanjiti pritisak na živčane strukture odnosno kralježničnu moždinu.  

2017-12-02T22:12:53+00:00