LJEVACI U SPORTU

Oko 10% svjetske populacije su ljevaci a u Europi ljevaka ima oko 13%.Osobina je nasljedna a gen za ljevorukost je otkriven 2007 godine.Prednosti ljevaka u sportu su fiziološke i taktičke-oni brže uspostavljaju vezu između lijeve i desne hemisfere mozga,te istodobno češće koriste obje moždane polutke.U stanju su razmišljati brže u sportovima koji traže brze reakcije(20-30 milisekunde su brži) i dobru procjenu prostora.Vrhunskih svjetskih sportaša-ljevaka u mačevanju ima 7 od 16,u tenisu 5 od 25,a u europskom stolnom tenisu 4 od 20.Taktičke prednosti lijeve strane dolaze do izražaja u brzim sportovima(tenis,bejzbol,nogomet,košarka,borilački sportovi,surf,skateboard,auto-moto utrke i dr.).Na kraju bi nabrojili neke poznate vrhunske sportaše ljevake čiji je popis impresivan:

Ayrton Senna,Valentino Rossi,Mirko Filipović,Toni Kukoč,Larry Bird,Ivanišević,Pilić,Seleš,Nadal,Navratilova,Sharapova,Mc

Enroe,Gred Rusedski,Šuker,Jarni,Ronaldo,Maradona,Cruyff,Pelle,Babe Ruth,Oscar De La Hoya…Ambidexteri su podvrsta ljevaka koji su većinom silom prilika morali razviti motoričke sposobnosti u “desnom svijetu” te mogu kombinirati lijevu i desnu stranu(npr. piše desnom rukom a puca lijevom nogom i obratno).

Slično tome, u sportovima kao što su golf, biti ljevak je nedostatak jer je teško naći golf palice za ljevoruke. Nasuprot tome, u populacijama gdje je češće u pitanju borba, kao što je među profesionalnim boksačima, tu je prednost što biti ljevoruk.Dakle u sportovima koji uključuju 2 protivnika kao npr. tenis,boks ili baseball,ljevaci su bolji.

Dešnjaci su naviknuti biti suočeni i okrenuti prema dešnjacima. Kad su  suočeni s ljevacima, dolazi do elementa iznenađenja.

Uzimajući u obzir koliko je popularan sport i koliko je suradnički ili natjecateljski sport, možemo procijeniti koliko bi trebalo biti ljevorukih u sportu.

2017-12-02T22:21:58+00:00