OZLJEDE PLESAČA I BALERINA

Većina profesionalnih plesača počinje plesati u dobi od devet do dvanaest godina, svakodnevno ponavljaju  složene plesne pokrete koji zahtijevaju ekstremnu fleksibilnost, snagu,  izdržljivost i  glavni su kandidati za sindrome prenaprezanja .


KOJe su  NAJČEŠĆE PLESNe OZLJEDe?

Velika većina ozljeda su više rezultat  sindroma prenaprezanja i trenažnog preopterećenje nego traume. Te ozljede se najčešće javljaju na stopalu / gležnju / potkoljenici, koljenu, leđima i kuku.

Raspon  ozljeda je širok uključujući stres frakture,  ozljede tetiva, uganuća i istegnuća.Te ozljede su češće kod starijih plesača, tako da je izuzetno važna prevencija kod  mladih plesača , kako bi se spriječilo buduće ozljeđivanje.

ŠTO UZROKUJE PLESNE OZLJEDE?

Plesači su izloženi širokom rasponu  faktora rizika za ozljeda:

 • Vrsta plesa i učestalost nastave, proba i nastupa
 • Trajanje treninga
 • Radni uvjeti, kao što tvrdi podove i hladni studiji
 • Oprema koja se koristi, pogotovo obuća-cipele
 • Individualna plesačke sposobnosti(vještina,tehnika,kondicija)
 • Prijašnja povijest ozljeda
 • Nedostaci u prehrani

KAKO SE PLESNE OZLJEDe MOgu SPRIJEČITI?

Plesači trebaju imati na umu nekoliko ključnih stvari za sprečavanje ozljeda:

 • Nositi odgovarajuću odjeću i obuću
 • Piti puno tekućine
 • Ne plešite kad vas boli!
 • Obratite pozornost na pravilnu tehniku
 • Budite svjesni granica svog tijela
 • Ne zaboravite na  odgovarajuće zagrijavanje i ohlađivanje

Balet je bol – reći će mnogi plesači i dodati da je to normalno stanje, da se na to čovjek navikne; iako su rijetka zanimanja gdje se od ljudi očekuje da podnose bol, gladuju i odriču se mnogo toga iz “uobičajenog” života radi svog posla.

Osamdeset posto profesionalnih plesača će biti ozlijeđeni na neki način tijekom svoje karijere, pedeset posto plesača iz velikih baletnih ansambala i četrdeset posto iz malih ansambala će propustiti nastupe zbog ozljeda.Praksa ” plieing “(duboko savijanje koljenima ) nakon slijetanja-doskoka  može rezultirati pojavom trkačke potkoljenice ili drugim ozljedama koljena. Prekomjerni rad i loši zdravstveno -sigurnosni uvjeti,  tvrdi pod, hladan studio ili kazalište,  nedovoljno zagrijavanje/ohlađivanje  povećavaju  rizik od ozljeda.

Kako bi se smanjile ozljede, kroz plesnu školu- trening  izgrađuju se  odgovarajuće zdrave navike . Također,plesači ne trebaju izvoditi pokrete za koje nisu spremni i  mora se paziti da se učenike ne “gura” preko vlastitih granica.Mlade  plesače  staviti na en pointe(dizanje na prstima) u dobi prije 12-te godine kada kosti stopala i gležnja nisu potpuno osificirane, može razviti trajnu štetu!

Najviše ozljeda,od 65% do 80% odnosi se na ozljede donjih ekstremiteta,od čega je oko 50% ozljeda stopala i gležnja.

Izbjegavanje ozljede

Čak i za amaterski ples korištenje mekanih podloga je vrlo preporučljivo.  Zbog ozljede ples može uništiti karijeru profesionalnih plesače i oni  radije odbijaju  plesati na tvrdim podlogama.

Vježbe zagrijavanja  i  hlađenja se preporučuju prije i nakon vježbe kako bi izbjegla naprezanja, bolovi u mišićima, i mogućnost ozljeđivanja.

Liječenje nakon ozljede

RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation) se općenito smatra dobrom prvom pomoći za većinu plesnih ozljeda . Za manje ozljede vježbati  treba početi nakon dva-tri dana, a zatim, ako još boli treba posjetiti specijaliziranog liječnika.Bol i upala može se smanjiti korištenjem nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID)u tabletama ili lokalno  u gel-u primijeniti  na zahvaćena područja (ne na oštećenu kožu).Ipak oprezno jer  prikrivanje  boli da bi   nastavili plesanje  je opasno –   ozljeda  se može pogoršati!

2017-12-02T22:21:33+00:00