PREHRANA RONIOCA NA DAH

Ronjenje na dah je specifična aktivnost jer zahtijeva visoku kondicijsku pripremu i funcioniranje u izvanrednim okolnostima.Iako većina “sezonskih” ronioca ne pridaje veliku pažnju prehrani, trebali bi disciplinirano pristupiti i tom dijelu svoje specifične pripreme, jer osim stijecanja kondicije tjednim treninzima na bazenu i u teretani, svoj “stroj” valja napuniti kvalitetnim gorivom…

Stavljajući to u realnu situaciju, ribolovac plivajući i roneći prevali oko 2 km/h čime potroši 880 kcal, koje se zbrajaju s njegovom dnevnom potrošnjom kalorija za održavanje životnih funkcija (za rad moždanih stanica, disanje, probava, itd.). Dnevnoj potrošnji, koja za odraslog zdravog muškarca od 35 godina starosti iznosi približno 2.600 kcal, a za žene 2.200 kcal, dodajmo onih 880 kcal. Imajući u vidu da 1 gram ugljikohidrata oslobađa oko 4 kcal energije, dolazimo do zaključka da ribolovac samo za nadoknađivanje energetske potrošnje plivajući sat vremena, mora osigurati organizmu 870 gr ugljikohidrata.

U toku ronjenja, urinom i znojenjem tijelo gubi oko 1,5-2 litre vode zajedno s natrijem, klorom, kloridima, fosforom.

Što to znači?

Gubitak vode tijelo doživljava kao stresno stanje i odgovara osjećajem opće iscrpljenosti i pothlađivanjem tijela. Najučinkovitije riješenje jest uzimanje tekućine obogaćene nutrijentima izgubljenim za vrijeme napora (nikako običnom vodom). Preporučaju se sportski tzv. izotonički napici (npr. CEDEVITA SPORT, ISOSTAR i sl.). Oni sadrže natrij, kalij; kloride magnezij i fosfor; ugljikohidrate glukozu i saharozu, koji osim što osiguravaju nadoknadu energije, potpomažu i apsorpciju vode. Isto tako prirodna mineralna voda bez CO2 može spriječiti dehidraciju (neke vrste mineralne vode u bocama imaju manje minerala negoli voda iz gradskog vodovoda, morali biste pripaziti na obavijesti na naljepnici: mineralna voda uz koju ne stoji “prirodna” znači da su minerali možda uklonjeni ili naknadno dodani). Zbog specifičnosti napora, uz rezervnu pušku, na ronjenje treba nositi i litru-dvije negazirane tekućine.

VITAMINE I MINERALE svakako dodatno uzimati u obliku doziranih nadopuna prehrani, jer je današnje voće i povrće toliko osiromašeno da niti na daleko ne osiguravaju vaše dnevne potrebe (preporuka NATURAL WEALTH “ABC plus”).

KAKO FORMIRATI OBROKE U DANE RONJENJA?

Prije jutarnjeg urona tijelo treba opskrbiti dovoljnom količinom energije, a da se pri tom ne optereti želudac. Učinite sebi uslugu, ustanite 30-tak min. ranije nego što ste planirali i DORUČKUJTE!

integralni kruh s marmeladom ili medom

musli koji ne moraju neizbježno ići s mlijekom, nego s izgnječenom bananom i zaslađeno medom

proteinski napitak s kukuruznim pahuljicama

Sve to popratiti s dosta tekućine tipa blagog čaja ili izotoničnog napitka. Ne preporuča se kava (jer zbog ubrzavanja metabolizma povećava potrošnju kisika), niti voćni sokovi i mlijeko jer zbog svog kiselog karaktera moru podići želučanu kiselinu.

Poslije urona preporučam energetske pločice, agrume, integralno pecivo ili proteinski napitak, uz nadu da je ručak već u posljednjoj fazi pripreme.

Popodnevni uron treba biti najmanje 2-3 sata poslije ručka i taj nam objed treba, osim energetske komponente, osigurati i visoku proteinsku zalihu u obliku mesa ili ribe, nikako mahunarki i grahovica jer je njihova sublimacija popraćena stvaranjem plinova. Uslijed fenomena gastrointestinalne barotraume (pritiska na probavne organe ispunjene zrakom) može se znatno smanjiti vaš ribolovni učinak zbog bolova u abdomenu, ali i širenja trbušne šupljine i smanjenja dubine disanja. Gazirana pića čine isto!

I za kraj zadnja preporuka: supstanca koja će povećati vašu snagu, izdržljivost i sintezu proteina, te neutralizirati mliječnu kiselinu (uzrok onog neugodnog zatezanja i bolova u mišiću nakon velikog napora  je ®KREATIN MONOHIDRAT.

Preuzeto iz :  http://www.submania.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=76

2017-12-02T22:24:28+00:00