Test zdrave kralježnice

Ovo su jednostavni testovi koje možete napraviti kod kuće i otkriti moguće probleme sa kralježnicom na vrijeme;mali problemi vremenom postaju veliki,bolniji a liječenje je puno duže i skuplje.Najbolja je redovita manualna terapija “zdrave“ kralježnice u smislu prevencije i održavanja u periodima od 2-4 puta godišnje!To je slično kao redoviti odlasci stomatologu ili servisiranje automobila.Nastaviti vježbati subluksiranu(“zaribanu“) kralježnicu je kao da nastavite voziti auto čiji je trap izvan centra.

1.Test dvije vage
Stati simetrično na dvije kupaonske vage;Raspodjela težine bi trebala biti ista na obadvije noge.Ako je razlika u težini veća od 2kg,kralježnica je van centra.

2.Test duljine nogu
Leći na trbuh,ispitivač-pomoćnik stoji iza vas i gura vaša stopala prema glavi-stražnjici;
uspoređuje koja je peta kraća-viša ili niža.Nejednaka dužina nogavica od hlača ili neravan rub suknje mogu također ukazivati na “kraću“ nogu.

3.Flare test širenja stopala kod hoda
Sam pogled na vaše noge-stopala dok hodate ulicom govori dovoljno;stopala bi kod normalnog hoda trebala biti usmjerena ravno prema naprijed u smjeru hodanja.Ako su jedno ili oba stopala kod hoda okrenuta više prema van ili prema unutra postoje ili će se pojaviti problemi sa zdjelicom,kukom i/ili donjim dijelom kralježnice.

4.Test neravnoteže ramena
Stanite goli uspravno ispred ogledala i pogledajte razinu vaših bradavica;snižena bradavica znači spušteno rame na toj strani.

5.Vaša kralježnica sama priča svoju priču;
Da li vam je glava nagnuta previše naprijed(pokazatelj stresa kralježnice)?
Da li imate nejednako izlizane pete na cipelama?

Testiranjem se brzo otkrije neravnoteža i tkz. spinalni stres kralježnice koji dovode do prijevremenog starenja,umora i bolova.

2017-12-02T22:02:23+00:00